Onderwerp


woensdag 23 mei 2012

De weg van de minste weerstand

De eerste twee artikelen op deze blog doen wellicht vermoeden dat het gedrag van dieren het onderwerp is van deze blog. Dat is zeker niet het geval. Het onderwerp is de factoren blootleggen die ons gedrag bepalen. De belangrijkste factor die ons gedrag bepaalt, is een biologische factor: de ingebakken voorkeur om het eigen doel te bereiken via de weg van de minste weerstand. Om de simpele reden dat die weg de minste inspanning of energie kost om je doel te bereiken. Die ingebakken of energetische voorkeur, bepaalt het gedrag van elk organisme dat we kennen. Van de eencellige bacterie tot en met de mens.

De energetische voorkeur heeft een basale biologische functie: de kans op overleven vergroten. Die kans neemt toe naarmate een organisme meer calorieën of energie haalt uit voedsel, dan het aan energie heeft verbruikt om aan dat voedsel te komen. Deze basale functie heeft zich gaandeweg de evolutie ontwikkeld tot een selectiemechanisme voor de manier waarop we te werk gaan. Wat resulteert in de keuze voor de manier die de minste inspanning vergt om een doel te bereiken. Een keuze die ons brein razendsnel maakt, nog voordat we ons daar bewust van kunnen zijn.

Om de werking van de energetische voorkeur te leren herkennen in gedrag, begint met het observeren van gedrag. Stel u daarbij dan de volgende vraag: waarom is de manier waarop ik iemand iets zie doen, voor diegene de makkelijkste manier.

Geen opmerkingen: